Dicht bij jezelf | Body Mind Release therapeut | Coach | Ervaringsdeskundige

Dit is waarom je niet moet streven naar balans.

Ik denk dat we dit allemaal willen en er continu naar streven: in balans zijn.
Het gevoel hebben dat we altijd goed geaard door het leven gaan. Overzicht hebben over de dingen die we doen, alles op rolletjes loopt en we lekker in ons vel zitten.

Eigenlijk de ideale situatie! Nu heeft de komst van Corona hier voor de meeste mensen (flink) wat roet in het eten gegooid maar los daarvan, hoe reëel is het om continu balans na te streven?Zijn we dan alleen maar gelukkig als we ons in balans voelen? Mijn kijk hierop is veranderd door de dingen die ik heb meegemaakt en hoe ik vroeger zelf in het leven stond. Want ik denk dat je pas echt in balans bent als je nog goed functioneert als je UIT balans bent. Als je continu streeft naar balans bent je, mijn inziens, altijd “onderweg”. Je bent altijd opzoek naar de lijn waarbij alles precies loopt zoals jij het wilt, want daarbij voel jij je lekker.

 

Maar het leven biedt altijd verassingen (kijk maar naar de komst van corona). Er verschijnen altijd onverwachte dingen op je pad. Misschien dingen die je niet had zien aankomen of dingen die je eigenlijk helemaal niet zo fijn vind om te ervaren. En wat gebeurt er dan? Ben je op dat moment van je stuk? En dus uit balans? Voel je je meteen rot en verval je in beperkende gedragspatronen om de situatie het hoofd te bieden? ☹

 

Als dat zo is dan weet ik dat je het niet gemakkelijk hebt. Het leven is namelijk continu in beweging en niks staat vast. Merk je bij elke verandering of tegenslag dat je helemaal van je stuk bent gebracht, dan ben je eigenlijk NOOIT in balans. Dat betekent namelijk dat je niet goed om kunt gaan met de flow van het leven, wat je continu voor uitdagingen stelt. Dan ga je als een pingpong bal heen en weer (ervaar je wellicht ook veel stemmingswisselingen/spanning). Vergelijk het maar met het volgen van een dieet. Zo gauw je ermee stopt en weer terugvalt in je oude eetpatroon, zitten de kilo’s er zo weer aan. Pas als je je levensstijl veranderd blijven de kilo’s weg.

 

In mijn ogen ben je pas in harmonie met jezelf (en dus in balans 😉) als je mee kunt gaan met wat er IS. Dus niet met wat jij WILT dat er IS. Nee, met wat er werkelijk is. Dat is een groot verschil. Als jij soepel mee kunt bewegen met de uitdagingen die het leven je voorschotelt. Als je elke keer weer opnieuw de verbinding met jezelf kunt leggen en kunt voelen hoe het op dat moment werkelijk met je gaat, wat je nodig hebt en hoe je er het beste voor jezelf kunt zijn.

 

Pas dan leer je hoe uit balans toch nog in balans kunt zijn. Je hebt dan geen controle meer nodig en je hoeft je minder vast te houden aan die lijn waarbij jij altijd zo goed floreert. Je hebt namelijk geleerd de pijn en emoties te kunnen dragen op de momenten dat het minder gaat (of er een onverwachte uitdaging voor je deur staat). Ook op die momenten kun jij dan optimaal voor jezelf zorgen. Je voelt precies aan wat je wanneer nodig hebt om de rust in jezelf te bewaren.

 

Hoe is dit voor jou? Vind je dit lastig en ben je daarom toch vaak opzoek naar controle? Of kun je goed loslaten en varen op de stroom van het leven? Waarbij je merkt dat je stevig genoeg in je schoenen staat om om te gaan met onverwachte veranderingen? Reageer gerust hieronder. Zou je hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken? Neem dan een kijkje bij mijn aanbod 😊

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *