Dicht bij jezelf | Body Mind Release therapeut | Coach | Ervaringsdeskundige

Waarom iemand anders altijd dat heeft wat jij niet hebt.

Er zal altijd iemand verder zijn dan jij. Er zal altijd iemand meer geld hebben als jij. Er zal altijd iemand meer kennis of vaardigheden hebben als jij. Er zal altijd iemand meer bereikt hebben als jij.

Ja… er zal altijd iemand zijn die dat “ene” heeft wat jij (nog) niet hebt, of misschien wel nooit zal krijgen.

En ondanks dat je dit weet en nu niks nieuws leest, blijf je je vergelijken met anderen. Blijf je opkijken tegen anderen. Blijf je het gevoel hebben dat je nooit goed genoeg bent.

Ik wil je vertellen dat het niks te maken heeft met dat wat die ander wel heeft, of kan, of doet, of heeft bereikt.

Want zelfs als jij bereikt of krijgt, wat die ander heeft  is dat gevoel niet weg.

Op zoek zijn.

Altijd onderweg zijn naar meer, beter, gelukkiger, groter, mooier, slanker, gezonder, hoger. En ga zo maar door.

Het is iets wat veel mensen doen zonder dat ze het doorhebben. En ook ik heb het gedaan.

Hoe vaak ik wel niet dacht; als ik dit heb, dan ben ik gelukkig. Als ik dat kan, dan kan ik pas… Als ik dat heb bereikt is het compleet. Als ik zus doe, dan is het goed. Allemaal ALS ik dit, dan DAT.

Het was nooit goed zoals het op dat moment was.

En of dat nou ging om het volgen van nog een cursus (want als ik “die ene” cursus had gedaan, pas dan wist ik genoeg) of om het bereiken van een, in mijn ogen, ideaal gewicht. Uiteindelijk als ik had bereikt wat ik wilde bleek ik niet dat bijbehorende gevoel te ervaren.

Althans, blijvend dan. Tuurlijk was er even een intens geluk moment. Alleen dat intense gevoel was nooit blijvend.

Wat voel je nu als je dit leest? Herken je dit bij jezelf? Hoe komt het nou dat zoveel mensen hier last van hebben? Ik zie het veel om mij heen. Vooral bij jonge mensen.

Dit is mijn visie en mijn ervaring.

We leven in een tijd waarin we worden gebombardeerd met prikkels, afleidingen, keuzes en verleidingen. Dat maakt het niet makkelijker. Bijna alles is anno 2021 mogelijk. Waar mensen vroeger hun handen vol hadden aan werken en voor de kinderen zorgen omdat er simpelweg nog niet zoveel middelen waren als nu, leven we nu in een compleet andere tijd.

Bijna het omgekeerde. Er is zoveel gemak beschikbaar dat we ook steeds meer tijd over houden om in te vullen met… ja, met wat eigenlijk?

Scrollen over instagram, shoppen op Zalando, de menukaart bekijken van dat nieuwe afhaalrestaurantje op de hoek, facetimen met je beste vriendin of een serie bingewatchen op Netflix.

Het kan allemaal alleen doet het ons ook allemaal goed? Worden we er beter van? Blijer? Gelukkiger? Dankbaarder? Ik denk van niet, tenminste, niet altijd.

Het zorgt er mijn inziens namelijk ook voor dat we steeds meer willen, minder snel tevreden zijn en wellicht ook geneigd zijn om van alles en nog wat buiten onszelf te zoeken.

En dan mag het natuurlijk super cliché klinken maar geluk zit nog altijd in jezelf.

Je kunt het niet vinden in de buitenwereld. Niet in het bereiken van dat ene doel, het kopen van nog een paar schoenen of het volgen van nog een cursus.

Tuurlijk draagt het bij aan het gevoel van geluk alleen zijn het uiteindelijk maar momenten, fracties, dat je dat voelt (als je het gehaald hebt).

Daarom denk ik dat het ook helemaal niet handig is om te streven naar geluk. Dan blijf je altijd onderweg. Altijd opzoek.

Geluk ontstaat als je een bepaalde manier van “zijn” hebt bereikt WAARDOOR je momenten van geluk KAN ervaren.

Waardoor je juist intens geniet van die ondergaande zon, dat stukje chocolade of een knuffel van je kind.

En juist die staat van ZIJN bereiken, is voor veel mensen een struikelblok waardoor ze buiten zichzelf blijven zoeken naar geluk (waar uiteraard onze consumptiemaatschappij geweldig op in speelt).

Wat is dan die manier van “zijn” die ik bedoel? Als je het namelijk niet ervaart is het moeilijk voor te stellen. Dan kan het abstract klinken.

Met die manier van zijn bedoel ik dat je ten alle tijden verbonden bent met je bron, je kern, je hart. Als je daarmee verbonden bent voel je rust (zelfs als het om je heen onrustig is), stevigheid, vertrouwen, liefde, zie overal kansen, ben je energiek, blijf je in je eigen energie en voel je niet de drang om de concurreren met de ander, jezelf te vergelijken, over andere te oordelen. Je bent dan ook niet steeds opzoek naar “iets” (een nieuw doel of een nieuwe prikkel) om je weer goed te voelen.

Je bent dan blij met wie je bent en wat je hebt. Je voelt dankbaarheid, liefde voor jezelf en je voelt je verbonden met alles en iedereen om je heen. Je voelt dat je deel uitmaakt van een eenheid, een groter geheel. Je voelt een bepaalde mate van geluk als BASISGEVOEL en geniet daarom extra van dingen van ‘buitenaf’ tot je komen.

Helaas zijn de meeste mensen niet verbonden met hun kern maar met hun conditionering. De programmaatjes die zich afspelen in jouw onderbewustzijn.

Die zorgen voor een gevoel van af-gescheidenheid, afwijzing, te kort komen, niet goed genoeg voelen, altijd opzoek zijn, onrust ervaren, altijd streven naar meer, oordelen over anderen etc. Kortom, de programmaatjes die zich nu nog continu, dag in dag uit, afspelen in jouw onderbewustzijn zorgen ervoor dat je niet die manier van ZIJN ervaart.

Hoe is dat bij jou?

Ben jij verbonden met je kern of met je conditionering?

En stel, je bent nu vooral verbonden met je conditionering.. hoe zou het zijn als je verbonden bent met je kern? Zou dat niet heel veel rust geven? Wat zou je dan anders doen?

Hoe denk je dat je je dan zou voelen?

Ik weet nu hoe het is om verbonden te zijn met mijn kern, ik ken ook de andere kant. Niet voor niks ben ik in dit beroep gerold. Mijn missie is om zoveel meer mensen te verbinden met hun kern. Ik gun het iedereen om zo door het leven te gaan. Kan jij hier hulp bij gebruiken? Check mijn aanbod :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *