Dicht bij jezelf | Body Mind Release therapeut | Coach | Ervaringsdeskundige

Waarom leren luisteren naar je lichaam dé oplossing is naar vrijheid in je hoofd en het volgen van eetlijst niet.

Jij bent geen robot. Elk lijf is anders, elk lijf heeft andere behoefte.
Jouw behoefte kunnen per dag en zelfs per moment verschillen. Afhankelijk van verschillende factoren. Het weer, je cyclus, hoeveel je beweegt of hebt bewogen, je emoties en zoveel meer.

Dat is ook de reden waarom luisteren naar je lichaam in mijn ogen jouw die werkelijke vrijheid oplevert in je hoofd dan het volgen van een eetschema. Want als jij intuïtief eet, afgestemd op jou, dan voel jij je ook goed.

En geloof me, ik kan het weten want ik heb van alles geprobeerd om vervolgens alles ook weer over boord te gooien en alleen nog meer heel goed naar mijn lijf te luisteren, te voelen én uiteraard de thema’s onder het eten aan te pakken.

Het probleem is meestal ook niet dat je niet weet HOE je moet luisteren naar je lichaam. Al geef ik je in deze blog wel een tip over hoe je het kunt doen.
Het is probleem is altijd wat anders.

 

  • Je bent bijvoorbeeld het contact met je lijf verloren omdat je in je hoofd zit. Teveel stress hebt of door je leven heen holt. Luisteren doe je door stil te zijn. Goed voelen lukt vanuit rust. Dus stilte en rust in je moet zelf creëren.
  • Je houdt vast aan dingen die je hebt gelezen, ooit hebt gehoord of omdat ze jou zijn opgedragen van buitenaf, denk aan een diëtiste. Nu denk je dat het zo ‘hoort’. Dat dit dé manier is. Denk hierbij ook aan je eigen opvoeding. Wat voor regels/gewoonte/rituelen heb je vanuit huis meegekregen over voeding?
  • Je DURFT niet te vertrouwen op jezelf en je lichaam. Je bent bang dat als je de controle loslaat je moddervet wordt.
  • De thema’s ONDER je eetstoornis spelen zo’n grote rol waardoor je maar zo vast blijft houden aan een schema. (Op dit punt ga ik verder in deze blog even niet in.)
In het geval van een eetstoornis zijn bovenstaande punten natuurlijk heel erg met elkaar verweven.

Heb je geen eetstoornis of eetprobleem maar zou je gewoon meer intuïtief willen eten om wat voor reden dan ook, kijk dan of je jezelf herkent in de eerste drie punten.

Vanuit bovenstaande punten gezien is het ook heel logisch dat je grijpt naar een schema of een lijst omdat dit je dan de houvast of veiligheid geeft die je zoekt, echter geeft het je geen vrijheid in je hoofd.

Dan ga ik nu met je terug in de tijd. Jij weet het zelf niet meer maar ooit was je een baby. Een baby voor wie het leven bestond uit liefde, spelen, slapen EN eten! Toen jij een baby was, was je niet bezig met de klok, met je gewicht of wat voor ‘bedachte’ regels dan ook.

Jouw doel was zorgen dat je te eten kreeg op het moment dat je honger had en waarschijnlijk gaf je dit aan door te gaan huilen ;-). Met andere woorden, dit kon jij heel goed zelf reguleren. (Er even vanuit gaande dat je geen ziekte of erfelijke dingen hebt meegekregen want die uitzonderingen zijn er ook).
Je kon niet anders dan luisteren naar je kleine lichaampje.

Naar mate je groter wordt, worden wij allemaal in een systeem gedrukt. Dit gebeurt door je opvoeding maar ook door de maatschappij. Er worden opeens allerlei dingen van je verwacht, je gaat meer leven op de klok, je leert voedingsgewoonte aan vanuit je opvoeding en ook de maatschappij doet hieraan mee. Sterker nog, je hebt al patronen mee gekregen vanuit de buik.

Denk ook maar eens aan de keuze in de supermarkten en alles wat er wordt geschreven over voeding op internet. Alle beschikbare informatie in combinatie met wat je hebt geleerd van huis uit, zelf hebt ‘bedacht’ door je eetstoornis, zorgt ervoor dat je langzaamaan steeds meer leeft vanuit je HOOFD in plaats van je GEVOEL. In het geval van een eetstoornis leef je vooral in een gevangenis.

 

Maargoed, wel of geen eetstoornis, alles bij elkaar maakt dit nu dat jij verwijdert bent van je lichaam en je afvraagt hoe je weer kunt gaan luisteren, schema’s los kunt laten en eten op gevoel, of te wel intuïtief

Wij hebben allemaal het vermogen om te luisteren naar ons lichaam. Denk nog even terug aan het verhaal van die baby. Ook toen vroeg je om voeding wanneer je honger had.

Oke, toen bestond je maal alleen uit melk omdat dat het gene was wat je nodig had maar nu ben je ouder (heb je tanden) en andere voedingsstoffen nodig dus is je keuze eigenlijk alleen maar uitgebreider geworden. Verder werkt het nog precies hetzelfde.

Ja leuk denk je nu misschien, zit wat in, maar HOE doe ik dat dan want ik ben nu geen baby meer. Misschien denk je ook wel, ja maar dan word ik vast heel dik.. ik durf me daar niet aan over te geven.

Hierin kan ik je geruststellen; dat gebeurt echt niet  als je goed voor jezelf zorgt.

Dat is alleen nog steeds  geen antwoord op jouw vragen.

Eigenlijk is het veel makkelijker dan je denkt, intuïtief eten. Alleen wat niet makkelijk is, is het commitment wat je aan mag gaan met jezelf.
  • Want het betekend dat je heel goed je gedachten en je overtuigingen (een overtuiging is iets wat jij gelooft) rondom voeding en jezelf onder de loep mag nemen.
  • Het betekend dat je los mag laten wat je tot nu toe hebt gedaan/hebt gehoord/geleerd of gelezen en weer mag VOELEN.
  • Het betekend dat je rust en stilte mag opzoeken of creëren omdat dit twee voorwaarden zijn om goed te luisteren en te voelen.
  • Het betekend dat je mag onderzoeken welke gevoelens en emoties voor jou samenhangen met eten.
  • Het betekend geen quik fix, geen snelle route naar… nee het betekend de tijd nemen om uit te proberen en te ontdekken wat voor jou goed voelt. Ontdekken waar jouw lijf goed op gaat, waar het op reageert en waar het niet op reageert.
  • Het betekend je intuïtie versterken.
Zoals de naam het al zegt; intuïtief eten.

Je gebruikt dus je intuïtie om jezelf te voeden. Je intuïtie is dát deel in jou wat ‘weet’. Je hogere zelf. Er is niks zuiverder dan dat. Het is de communicatie met je ziel.

Je hoeft alleen maar aan je lichaam te vragen WAAR het behoefte aan heeft en dan komt het antwoord vanzelf MITS je natuurlijk met bovenstaande dingen aan de slag gaat.

Dan is er ook nog zoiets als mentale honger en fysieke honger. Dat leg ik je uit, fysieke honger is echt een knorrende maag, je voelt je bijvoorbeeld wat slapper en kunt je niet meer concentreren. Je lijf geeft aan brandstof nodig te hebben.

Mentale honger is anders, dat voel je niet zo in je lijf maar dat zit in je hoofd en is vaak gekoppeld aan emoties. Dus als je geen fysieke honger hebt kijk dan eens wat je denkt en voelt. Je hoofd is waarschijnlijk op zoek naar verdoving en wilt hiervoor naar eten grijpen alleen los je hiermee niet de werkelijke behoefte op.

Nog even alles op een rijtje. Waar kun jij vandaag nog mee starten op jouw weg naar een intuïtief eetpatroon?
  • Heb je honger? Voel, wat voor soort honger heb je? Mentale of fysieke? Als het mentale honger is, wat speelt er werkelijk?
  • Las vaker rust momenten in gedurende de dag en zoek de stilte op dus GEEN afleiding. Waar vraagt jouw dan lijf om?
  • Als je fysieke honger hebt en wil gaan eten ga dan niet op de automatische piloot aan de slag om een maaltijd te bereiden die je vrijwel altijd eet (of heel vaak) maar sta eens even écht stil. Vraag jezelf waar jouw lichaam nu echt behoefte aan heeft, hoe je het mag voeden. Dit kun je doen door je ogen te sluiten, een paar keer bewust adem te halen en gewoon te vragen; waar vraagt mijn nu lichaam om?  Je kunt je ook afstemmen op je hogere zelf, vragen om leiding door te zeggen; “hogere zelf, ik stem me op jou af, wat heeft mijn lichaam nu nodig?” Kijk maar eens wat er doorkomt. Als je NIET wordt belemmerd door allerlei gedachten over wat je nu wel of niet mag eten, hoeveel etc. dan komt er iets door.
  • Kijk eens goed naar je huidige eetpatroon. Wanneer je veel troep eet (bewerkt voedsel, suiker etc.) is het namelijk lastig om goed te voelen wat je écht nodig hebt omdat dit je lijf en hormonen uit balans brengt. Begin eens de balans op te maken; waarin kun je andere keuzes maken? Een broodje hummus is bijvoorbeeld een verstandigere keuze dan een broodje hagelslag. Je doet je lijf en je hormonen een groot plezier met vers en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Ook hierin weet jij, intuïtief, wat je vandaag nog kunt aanpassen/vervangen.
Maar het aller aller belangrijkste is weer  vertrouwen op jezelf  en het contact met je intuïtie versterken. Jouw intuïtie WEET, altijd.

Alle antwoorden die je zoekt zitten in jezelf! Laat je niet gek maken door stemmetjes in je hoofd.

Denk je nu; jeetje… dit klinkt toch allemaal wel lastig? Ik wil het wel maar echt een stap zetten durf ik niet of lukt niet. Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan, ik help je graag!https://dicht-bij-jezelf.nl/contact/

Liefs Simone.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *